Sommardäck & vinterdäck

Sommardäck

När är det dags att byta till sommardäck? Ibland kan det vara en utmaning att hålla koll på alla datum och vad som gäller för respektive typ av däck.

Här hittar du all nödvändig information du behöver veta om sommardäck, vad lagen säger om sommardäck, vilket mönsterdjup som rekommenderas för sommardäck.

 1. Byt till sommardäck senast den 15 april.
 2. (mönsterdjup: minst 1,6 mm, men minst 3 mm vid fuktig vägbana.
 3. 1 december till och med 31 mars är det krav på vinterdäck om det råder vinterväglag.
 4. 1 oktober till 15 april får dubbdäck användas.
 5. Från och med 15 april till 1 oktober råder förbud mot användning av dubbdäck, om det inte är allt för halt.

Sommardäck använder vi större delen av året och i regel slits de ut mer per år än vad vinterdäck gör. Därför är det av vikt att hålla koll på mönsterdjupet så att inte väggreppet försämras och säkerheten riskeras. Däck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm i däckets huvudmönster.

Är dina sommardäck slitna eller har många år på nacken? Då kan det vara dags att köpa nya sommardäck. Ett slitet däck anses inte säkert, inte heller om däcket har utsatts för väder och vind i många år på varierande väglag. Men ingen fara, vi hjälper dig gärna att hitta det mest prisvärda sommardäcken för just dig och din bil. Vårt mål är helt enkelt att du ska känna dig och vara säker i trafiken.

Hur vet jag hur gammalt mitt sommardäck är?

Du kan enkelt själv datera ditt sommardäck, genom att se på sidan av däcket. Sedan år 2000 finns där en fyrsiffrig DOT-kod, som anger däckets ålder. Är DOT-koden exempelvis 0509 så är däcket tillverkat under vecka 5, år 2009.

Andra indikationer på att det är dags att kosta på sig ett par nya sommardäck är exempelvis:

 1. När mönsterdjupet i däcken närmar sig 3 mm börjar det verkligen bli dags att byta ut däcken.
 2. När mönsterdjupet börjar komma ner mot 1.6 mm måste du definitivt byta ut däcken då lagen kräver det. Ett slitet sommardäck medför väldigt stora risker.
 3. Om du har sommardäck som är mycket ojämnt slitna. I regel ska de bästa däcken sitta baktill på bilen, men det allra bästa är förstås att ha ett så jämnt slitage som möjligt.

Vinterdäck

Kravet på vinterdäck är att mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter i däckets huvudspår, vår rekommendation är 5mm och börjar det närma sig det så är det troligtvis dags för nya vinterdäck, oavsett om det gäller en personbil, lätt lastbil eller lätt buss. Var noga med att kontrollera mönsterdjupet så att du vet när det börjar närma sig tidpunkten för att skaffa nya vinterdäck.

Kravet på mönsterdjup för vinterdäck är 3 mm. Var noga med att kontrollera mönsterdjupet regelbundet så att du vet när det börjar bli dags för nya däck på ditt fordon. Många däck har mönsterdjupsmätare inbyggda i däcken. Mät på flera ställen på däcket och naturligtvis på det mest slitna stället.

Viktiga däck-datum:

 1. dubbdäck – tillåtet 1 oktober – 15 april
 2. undantag – när det förväntas bli vinterväglag
 3. vinterväglag = is, snö, modd eller frost på vägbanan