Husvagnsdäck och husbilsdäck

För att du ska kunna färdas säkert och tryggt på vägen är det viktigt att du varje år inför semestern kontrollerar däcken på din husbil och husvagn ordentligt. Använd vår checklista nedan för att vara säker på att dina husbils- eller husvagnsdäck håller måttet!

Om du upptäcker några skador eller fel på dina däck, så hjälper vi på Däckcity i Uppsala dig att hitta rätt däck till din husvagn eller husbil. Vi väljer alltid däck efter vad som passar ditt fordon och dina specifika behov bäst. För husbilar och husvagnar rekommenderar vi att ni använder C-klassade däck, eftersom stommen i ett C-däck ger en högre stabilitet både vid körning och när ditt fordon står stilla.

Kontroll inför varje säsong

I vanliga fall brukar mönsterdjupet på däcken vara en bra indikation på att det är dags att byta däck. Eftersom husbilar och husvagnar rullar så korta sträckor per år (i snitt ca 100-300, respektive 300-500 mil) påverkas inte mönsterdjupet på samma sätt som på exempelvis en bil. Vad man däremot kan se är torrsprickor och deformationer på däcken. Därför är det viktigt att inför varje säsong göra en noggrann kontroll av dina däck.

Checklista för kontroll:

  • Däckens mönsterdjup – Vi rekommenderar ett mönsterdjup på minst 3 mm för bra grepp.
  • Torrsprickor i sidan – Det är vanligt att det uppstår sprickor på däckens sidor. Om sprickorna är ytliga och inte så många är det sällan ett problem. Om det däremot rör sig om flera djupare sprickor eller sprickor i närheten av fälgens kant bör däcken bytas. Kom in till någon av våra verkstäder för en kontroll om du känner dig osäker.
  • Lufttrycket i däcken – Under hela säsongen bör du ha bra kolla på lufttrycket i dina däck. Det är viktigt att du följer tillverkarens rekommendationer.
  • Deformation och bubblor – Om sidan på däcken ser ojämn ut så bör däcket bytas, eftersom deformation och bubblor är ett tecken på utmattning i däcket.
  • Snedslitage – Snedslitage på däcken kan bero på olika orsaker. Om något av dina däck är snedslitet bör du komma in till en av våra verkstäder så hjälper vi dig att åtgärda problemet